• Voetbal

  by  • 26 maart 2013 • Geen categorie

  Ojojoj, wat kan voetbal de mens verblijden. Ojojoj, wat kan voetbal het slechte in de mens naar boven halen. Ojojoj….

  Ik zou over voetbal wel zoveel kunnen schrijven, dat ergens in Amerika de server vastloopt, om dit te voorkomen zal ik een beknopt verslag geven.

  Wat doet voetbal

  Wijlen Paus Johannes Paulus II heeft ooit eens de beste omschrijving van voetbal gegeven; Voetbal is het meest belangrijke van de onbelangrijke dingen in het leven. Helaas dat zijn land nooit mee mocht doen aan een groot toernooi, zou erg lachen zijn geweest om al die langrokken te zien voetballen…en om evt. een reactie op ruw spel op te vangen.

  Meneer is nu dood, en zo kom je bij alweer een punt, de edele sport van het voetbal zal nimmer vergaan, evenmin als het Romeinse Rijk en het 1000-jarige Rijk van onze Oosterburen.

  Alweer een punt, een van de minst mooie vind ik: Onze Oosterburen. Van de onbelangrijke dingen in de wereld zijn zij het meest onbelangrijk (snap niet dat de paus daar nooit opgekomen is.)

  Voetbal kan ook mooie dingen doen, kijk maar eens in Afrika, waar jongens zoals jij en ik, alleen dan wat slanker, op blote voeten over een modderveldje achter een verrotte bal aanrennen. Snap niet dat geen van die kinderen zo slim is zo nu een dan een mooie nieuwe bal meenemen vanaf het werk, najah, zij hebben in ieder geval werk.

  Wat is voetbal

  Het punt dat ik net probeerde te maken is dat voetbal het belangrijkste in de wereld is voor mensen die niet aan religie doen. sterker nog, voor veel mensen zal het wel een religie zijn, daar zij de gehele zondag op het voetbalveld zijn.

  Verder kan ik u meedelen dat voetbal een sport is, gespeeld over de ganse wereld. Het spel is zo’n 125 jaar geleden in Engeland bedacht, (wel sneu dat die stumpers dan maar 1x de beste van de wereld zijn geweest), Het spel werd door honderden mannen gespeeld op een gigantisch veld met evengrote goals, en zonder spelregels:

  Sketch

  man: “dag vrouw.”
  vrouw: “dag man.”
  man: “Zo vrouw, vandaag wel 2 keer de bal geraakt!!
  vrouw: “oowh??”
  man: “Jah, dat hoort zow.”
  vrouw: “Waarom bloed je dan zow??”
  man: “De scheids lette ff niet goed op, hondelul, en toen namen ze me te grazen”
  vrouw: “Misschien dat ze maar eens met buitenspel moeten gaan werken.”
  man: “Ach jij altijd met je rare ideeën, laat dit spel maar aan de echte mannen over.”
  vrouw: “Eet nu eerst maar je krentenbrij op!”
  man: “Jah, lekker vrouw”

  Hoe speelt men voetbal

  Heb net al een kort verslag van de geschiedenis van het voetbal gegeven, ik zal nu een beknopte uitleg over het spel geven.

  Laten we voorop stellen dat het basisprincipe van het spel is: dat zolang jij altijd een goal meer maakt dan je tegenstander dan ben je de bovenliggende partij in score, en in principe win je dan, maar das logisch.(Johan Cruijff: 1998)

  Nu we allen zijn vervuld met het basisprincipe van het voetbal zal ik u nu overspoelen met een speluitleg.
  Voor de match dient men van een paar dingen op de hoogte te zijn: •een voetbalteam bestaat uit 11 spelers
  •een van deze (het pispaaltje) word keeper
  •de 10 overgebleven spelers dienen zich er van te verzekeren dat zij allen in een zelfde garderobe het veld betreden, de keeper moet maar zien wat ie aan doet
  •Voor de match gaat een ieder een warming-up doen. een van de 10 veldspelers mag de keeper inschieten. Dit is altijd kostelijk tijdverdrijf, zo scoor je tenminste nog eens.
  •Als een ieder warm is, en de keeper compleet gedesillusioneerd, gaat de match bijna beginnen.
  •Bijna want slimme hendrik heeft bedacht dat er behoefte aan een opstelling is, als Hendrik niet al de keeper was, dan word ie wel verdediger.
  Na al deze voorbereidingen is het team compleet klaargestoomd voor de pot.

  Het spel begint

  Men dient de bal met voeten hoofd of romp in beweging te brengen, als men over een goed team beschikt dan zal de bal net zolang blijven bewegen totdat de eerste goal word gescoord. Echter meestal word het spel na de aftrap voortgezet met een inworp. Na verloop van tijd verloopt de tijd, en met het verlopen der tijd loopt de score op.
  Het score verloop is willekeurig en niet van te voren vastgesteld, uitzonderingen daargelaten (FC Groningen-PSV 0-0, 2003). Nu het klokje 3 kwartieren heit, zal de scheidsrechter zijn eerste juiste beslissing maken, het word pauze.

  Vol goede met betreden beide teams het veld opnieuw, 4-0 voor of 4-0 achter, alles komt goed in de 2de helft, zo niet, dan kan de 3de helft nog altijd enige troost bieden. Maar eerst de 2de helft.

  Al ploeterend komt het team dat debet staat in de score er achter dat alle goed moet ten spijt deze wedstrijd verloren is, en zal de score nog verder uitlopen.
  Najah, de scheids heb er wel genoeg van en fluit af…Eind uitslag doet er niet meer toe, iedereen heeft flink zijn best gedaan, en rept zich richting kleedkamer m zich zo spoedig mogelijk klaar te maken voor de 3de helft.

  Hier vervaagd de pijn van het verlies, hier vervaagt elk gevoel, ojojoj wat word er veel gedronken.

  About