• Snert

  by  • 26 maart 2013 • Geen categorie

  SNERT….verhip Jan, dat is wel een heel breed onderwerp hoor ik mensen denken. Ik persoonlijk denk daar ook wel zo over. Toch heb ik het idee dat zelfs over snert best wel een goed geformuleerd verhaal geschreven kan worden. Daarnaast vind ik het hoog tijd dat we dit onwetende volk eens gaan vertellen over wat snert wel niet allemaal inhoudt. Dat vind ik heel belangrijk, en ook vind ik dat de regering daar meer aandacht aan moet besteden door bijvoorbeeld op basisscholen 1 uur in de week een lesuur snert in te voeren!

  Maar ik zal u eerst eens de bereidingswijze van snert uitleggen.

  Bereidingswijze

  Het verhaal van snert begint allemaal met een aanzienlijke hoeveelheid spliterwten (ook al iets waar je dagenlang over kan filosoferen). Nadat je bent uit gestaard op deze lieve peuzelige peultjes, komt het aan om het meesterlijk brein van de kok. Het toevoegen van het water.

  Toevoegen water

  Dit aspect van het snert koken word door velen onderschat. Maar in principe staat of valt een goede snert op het toevoegen van water. Ik zal het beknopt aan u proberen uit te leggen.
  Water staat tot snert, als junkfood tot de mens….met deze kanttekening dat een teveel aan water de snert juist weer dunner maakt. Dit kan je echter niet van het teveel eten van junkfood zeggen, al zijn er wel mensen die denken het tegendeel te kunnen bewijzen.
  Dus als je na een tijdje de juiste hoeveelheid water hebt afgemeten gaat het verder met het winterpenen snijden.

  Winterpenen snijden

  Over winterpenen snijden weet ik nog een erg leuke anekdote. Ik ken dus een kennis die altijd en overal maar loopt te pochen over dat ie wel zulke lekkere snert kan maken dat iedereen het lekker vind. Nou ik dus niet hè. Heeft verder niks met winterpenen snijden te maken maar afijn.
  Het belangrijkste bij het winterpenen snijden is, dat wat je snijdt altijd en ten alle tijde alleen de winterpenen zijn. Dit klinkt natuurlijk logisch, maar er zijn voldoende mensen die dit maar als een detail van het winterpenen snijden hebben beschouwd en er achter zijn gekomen dat het toch wél een key-issue is.
  Het snijden dient te gebeuren met een scherp mes, dus geen kartel noch broodmes, hoewel dit leuke effecten kan geven, en door de experts ook wel vaak wordt gedaan voor een feestelijk uiterlijk van de snert. Aan de smaak van de snert voegt dit echter niks toe.
  Nadat u de winterpenen in mooie dunne, doch stevige, plakjes hebt gesneden, gaan we verder met de toevoeging van de andere groentes.

  Toevoegen andere groentes

  Voeg de andere groentes toe.

  Vlees!

  Een andere smaakmaker is het vlees. voeg zoveel mogelijk vlees toe. Niet gelijk de pan half vol gooien, maar durf!
  Pas er bij het vlees in de pan gooien wel op dat als u grote hoeveelheden vlees tegelijk in de pan gooit, er een levensgevaarlijke golfslag in de pan kan ontstaan, daarom raad ik u aan het vlees in kleine hoeveelheden tegelijk in de pan te gooien.

  Wachten

  Voordat u gaat wachten op het gaar worden van de snert dient u natuurlijk het gasfornuis van enig vuur te voorzien. Mocht u echter in plaats van over een fornuis over een keramische kookplaat beschikken, kunt u hier ophouden te lezen! Deze cursus is alleen bestemd voor de klassieke snert, en die dient u niet te bereiden op een keramische kookplaat! De kritische lezer onder u zou mij er op kunnen proberen te wijzen dat ook het gasfornuis iets van de laatste eeuw is, en de snert al véél ouder is. Juist daarom heb ik geen ‘contact webmaster’ aangebracht op deze site.

  Tijdens het wachten bent u nog steeds niet van uw soeppie af. Voeg zo nu en dan wat specerijen toe, en vergeet vooral niet te roeren, denk daarbij eraan dat u ook goed over de bodem schraapt (gebruik daarom een pollepel en geen ijzeren) anders bakt de snert aan.
  Als u alles goed gedaan hebt zal u wachten worden beloond. Mocht u echter mijn aanwijzingen totaal in de wind geslagen hebben, dan wil ik u doorverwijzen naar de volgende rubriek.

  HELP!!

  Mocht u tot u verbazing merken dat uw snert nergens naar smaakt, kan ik u een aantal tips geven:
  •geef het aan de hond, indien afwezigheid van hond kan enig ander huisdier volstaan. Bij afwezigheid van enig huisdier, is de schoonfamilie volgende op de lijst, ontbreekt ook die, gooi dan de soep weg. Let op! hiervoor heeft u in een grijs verleden de rooie bak gekregen!
  •tip 2! Roer suiker, chocoladehagelslag, of een ander smaakmiddel door de snert.
  •Nuttig naast de snert ander voedsel, en kom na de maaltijd tot de ontdekking dat u,heus waar, de snert bent vergeten.
  •Mocht u als ander voedsel een stuk roggebrood verkiezen. Dan zal ik toch maar aan de snert beginnen…

  Meer tips heb ik niet…. ik had aan deze tips meer dan genoeg!
  Hebt u nog enkele goede suggesties meld mij die dan via het gastenboek. Ook zonder een verfijnd idee, mag u best wat in het gastenboek zetten.

  About