• Bier

  by  • 26 maart 2013 • Geen categorie

  Nadat ik mijn website begonnen was om de wereld te onderwijzen hoewn groot erfgoed snert wel niet was voor de mensheid, is mijn website in zwaar verval geraakt. Met allemaal van die onbdeuidende en onbenullige boodschappen die ik aan uwer persoontjes toevertrouw. Derhalve is de tijd rijp ons eens te gaan verdiepen in datgeen dat de mens het leven verrijkt.

  Water

  Laten we het eens gaan hebben over water. U zult wel denken: “Oowh Lichtend Baken, waarom hebt u het zo vaak over water?” Nou lieve kinderen, ik heb het zo graag over water, omdat ik water zo lekker vind. Zolang ik maar niet iets hoef te drinken waar meer dan 95% water in zit. Wat water zo bijzonder maakt is dat je der allerlei bijzondere dingen van kan maken: Cement, ijsklontjes, melk, oceanen, hoofden, zwembaden, ballet etc.

  Nu verwacht u natuurlijk dat uw Onderwezen Onderwijzer u gaat vertellen hoe bier gemaakt wordt, en dat ie in geuren en kleuren uit de doeken zal doen hoe bier ruikt en welke kleur het heeft. Nou dat was ie dus lekker helemaal niet van plan. De geur en kleur is namelijk totaal niet van belang. En hoe het gemaakt wordt nog minder, zolang het maar gemaakt wordt.

  Smaak

  Wat pas echt belangrijk is, is hoe het smaakt. En dat is nou net datgene dat je zelf moet proeven! Ik kan het je wel vertellen, maar niemand zal begrijpen wat ik bedoel, tenzij deze persoon zelf ook weet wat de smaak van bier behelst. Laat ik dit fenomeen eens omgekeerd uit de kleren doen, of liever laten we het eens goed aankleden. Beeld u eens iets in dat u absoluut niet lekker vind. “Kaas!” roept u dan. Mwoh, daar kan ik me helemaal in vinden. Uw Welbespraakte en Besmaakte Auteur lust immer alles, behalve kaas, bah! Dan vragen sommige mensen wel eens van: “Jan, weet jij wel hoe kaas smaakt dan?” dan zeg ik in mijn Alwetendheid: “Maar welnee goede mensen, tuurlijk weet ik dat niet.” Ik lust immers alles, behalve kaas, omelet en russische roulette. Dus mijn antwoord op de eerde gestelde vraag luidt dan ook: “Het zal wel smaken als omelet of russische roulette!” Ik hoef dit natuurlijk niet verder te verklaren. Ik ga er vanuit dat mijn lezers minimaal net zo slim zijn als mijn smaakpappilen, en die snappen het ook.

  Smaak 2

  Als we dit verhaal nu eens omdraaien in tegenoverliggende gedachtengangen. Dan komen we tot het besef dat het uitleggen van de smaak van bier net zo moeilijk is. Alleen net iets moeilijker. Zoals een ieder van ons dingen niet lust, lust men ook dingen wel. Behalven vrouwen, maar die zeuren tog overal op. Deze site is ook niet voor vrouwen bedoeld: “Ik ga er vanuit dat mijn lezers minimaal net zo slim zijn als mijn smaakpappilen.” (bron: www.jcposthumus.nl/bier, retrieved: 07-02-2009) Om terug te komen wat ik van plan was te willen typen komen we een probleem tegen, ik ben het alweer vergeten. Laat ik het dan maar zo stellen, er zijn drie dingen qua smaakbeleving: “Heh, ieeejjwel, dis egj niej lekkerrr”. “Hum jammie, hier lust ik nog wel wat van.”En tot slot: “Holadiejeeee wat een plezier, ik drink bier!” Gaan we nu kijken welke twee belevingen haaks op elkaar liggen, dan moet ik tot al uwer verassing melden dat juist het eerste en het tweede fenomeen elkaars tegenpolen zijn, en dat de derde smaaksensatie los staat van de andere.

  Smaak 3

  Laat mij dat expleneren. We bespraken net al wat we niet lusten. Doen we dat nu voor wat we wel lusten: Doperwtjes. “Oowh Jan met je gouden Smaakpappilen, hoe smaken doperwtjes?” “nou!” zeg ik dan. “Doperwtjes smaken net als: taartjes, ijsco’s, patat en pannekoeken.” Dit is allemaal volkomen begrijpelijk. Maar als we het dan gaan hebben over bier…dan wordt het moeilijk. Want bier staat zo volkomen op zichzelf, dat de smaak ervan zich niet laat vergelijken met wat dan ook. Dat vertikt de smaak van bier gewoon, hoe vriendelijk je het ook vraagt!

  Nu u bent bijgepraat over hoe bier nou precies smaakt. Zal ik u verder onderwijzen in een aantal zaken die erg belangrijk zijn aangaande bierdrinken. Dit doen we in de vorm van een spreekwoordenlijstje.

  Spreekwoorden, gezegden, waarheden, levensbeschouwingen, hoi

  “Je hebt bier en je hebt grolsch” Grolsch hoort bij rijtje 1 wat betreft smaakbederving.

  “Ik word liever geflest dan gedopt” Geen idee wat het betekent, maar er zit zwoeng in deze zin, dus vandaar.

  “Zolang het bier onder de dop zit, zit de man onder de plak.” Dit spreekwoord spreekt voor zichzelf.

  “Pas als het bier niet meer schuimt, is het glas helemaal vol.”

  “Geniet, maar drink met maten, of drink alleen, of met onbekenden”

  “Wanneer het glas leeg is, moet men ergens anders uit gaan drinken”

  “Als men na bier wijn moet drinken, dan zijn de druiven zuur”

  “Als de spaarpot is leeggedronken, zit de pispot vol”

  About